Zvon lansat de o persoană cu tendințe narcisiste la adresa unei persone care a păstrat distanța și discreția față de el:

– Prietenul tău „Popescu” e un băiat ciudățel, nu vorbește deloc, mereu își vede de-ale lui.”

Acesta este un exemplu despre comportamentul unei persoane cu tendinte narcisiste care a nu a reușit sa fie intruziva si sa incalce limitele unei alte persoane, insa a continuat comportamentul agresiv la adresa persoanei.

Practic ce a facut, in concret:

1. A lansat mai departe un zvon unui prieten al „victimei” stiind ca va ajunge la urechile sale. Popescu va receptiona mesajul si daca are o stima de sine redusa va fi afectat de cele auzite si in anumite cazuri daca zvonul va continua si prin alti oameni, va ceda si va ajunge sa se indoiasca si el de stabilitatea sa mentala.

2. In acelasi timp a incercat sa il intoarca pe un prieten bun impotriva lui „Popescu”, si acest comportament poate continua, incercand sa intoarca mai multi impotriva sa.

Ce urmareste persoana cu tendinte narcisiste?

1. Sa fragilizeze victima (Popescu), sa o faca sa se simta nebună si inferioara.

2. Sa isi hraneasca stima de sine din stima de sine redusa a victimei si sa-si umple in acest fel golul interior al sau.

3. Sa se simta in control si puternic si sa-si creasca stima de sine.

Mai multe despre acest timp de comportament manipulator (gaslighting), poți citi aici —) https://jurnalulunuiterapeut.ro/2020/10/12/cum-iti-dai-seama-ca-ai-fost-manipulat-psihologic-efectul-gaslighting/

Ce soluții există pentru a impune limite unor persoane care manipulează găsești în articolul de aici —) https://jurnalulunuiterapeut.ro/2020/10/11/cum-sa-impui-limite-sanatoase-unui-narcisist/

#psihologie#narcisism#gaslighting

One Reply to “Studiu de caz Manipulare Narcisistă”

  1. Îmi dau seama ca am fost victima de cel puțin doua ori, nu sunt sigura ca mi-am revenit în totalitate. Nu știu sigur dacă sunt modestă sau am o stima de sine scazuta(care nu se manifesta tot timpul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *