#Spărgătorul de #Mituri#Psihologice#Actul1

În popor umblă vorba că ai nevoie de psiholog numai dacă :

1) Ești „nebun” sau ești cu „capu”

2) Ești fițos, ești alintat, nu ai niciun motiv să ai anxietate sau atacuri de panică, doar nu ai nicio problemă gravă de viață;

3) Psihologul ar trebui să-ți trateze probleme gratis pentru că tu nu ai bani.

Actul 1

Astăzi voi trata problema cu numărul 1 – la psiholog se duc doar oamenii nebuni sau care sunt cu „capu”.La fel ca-n actul 1 al operei de balet al lui Ceaikovski „Spărgătorul de nuci”, sunt nevoit să îl întruchipez astăzi pe spargatorul de nuci care se lupta cu șoarecii (cei car blameaza psihologia) peste noapte, aproape cedez în fata lor, însă intervine Clara (psihologia), iar eu ma transform într-un prinț fermecător.

Fara sa fac farmece sau fara sa ma laud ca eu sau psihologia facem minuni sau ca psihologia e a 8 a minune a lumii, iti spun din start ca psihologia nu e doar pentru cei „cu capu”.

Aș vrea să inteleg ce inseamna sa fii nebun sau dus cu capul. Pentru asta mai intai va trebui sa definesc ce inseamna „normalitatea”.Normalitatea ar fi media comportamentelor umane acceptate.

Deci, a fi nebun inseamna a depasi aceasta medie in sus sau in jos.A fi nebun inseamna a fi diferit, bizar, neobisnuit.

Problemele psihologice insa nu se rezuma doar la problemele patologice, la cazurile pretabile de internari in spitalele de psihiatrie (depresie majora, schizofrenie, borderline decompensat), unde avem tulburari severe de personalitate sau alte cazuri mai grave din punct de vedere psihiatric.

In psihologie nu exista doar alb si negru, adica „normal” si „nebun”.

Exista la fel ca in orice problema din viata o mare zona Gri.Aceasta zona gri include probleme psihologice mai „light”, cum ar fi anxietatea, depresia usoara, „nevrozele”, s.a.m.d.

Deci, in concluzie avem 3 zone ale sanatatii mintale :

1) Zona Alba – normalitatea

2) Marea Zona Gri – anxietatea, depresia usoara, nevroza, etc.

3) Zona Neagra – depresia majora, schizofrenia, poate borderline decompensat. In finalul actului, la fel ca-n spărgătorul de nuci, te invit sa accepti oamenii din zona gri care au probleme usoare psihologice, remediabile, tratabile și care pot funcționa in societate.

Cei din zona neagra, însa nu pot functiona in societate, necesita tratament psihiatric și psihoterapie pe termen lung, iar in anumite cazuri problemele sunt ireversibile.

Acum eu am sa invit psihologia, la fel ca in piesă, si vom merge impreuna in împărăția dulciurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *