Cunoașterea de sine este un subiect tabu, mai ales printre familiile tradiționale românești, și mai ales printre bărbați, care sunt încurajați să fie puternici, să nu arate sentimente, emoții, pentru că asta ar însemna să fie slabi.
Nimic mai greșit.
Deși cultura românească și nu numai încurajează bărbații să fie bărbați și să n-arate niciun moment vreun semn de slăbiciune, adică emoție, are o tendință nedreaptă față de sexul masculin, planează asupra lor așteptări nerealiste.
Viața emoțională a unei persoane este în mare parte aceeași.
Emoțiile există și nu pot fi ignorate.
Emoțiile sunt mesageri ale nevoilor esențiale ale unui om.
Dacă îți negi emoțiile, te ignori pe tine însuți, te neglijezi. Dacă te neglijezi din punct de vedere emoțional poți să cazi foarte ușor în capcana anxietății și a depresiei.
A fi bărbat sau „bărbată” și de a nu arăta sau lăsa vreo emoție să treacă prin tine, înseamnă a fi o bombă cu ceas. Poți exploda în orice moment.
De aici și acele crize de furie pe care le ai și nu-ți explici de ce.
Acele emoții nu se risipesc în aer și tu mergi mai departe. Nu.
Acele emoții se acumulează în tine și tu ai o limită pe care o poți suporta. Dacă ai trecut de acel prag, vei avea una din două reacții :
1. Explodezi și au un episod de furie la adresa cuiva care nu are nicio vină;
2. Faci implozie și apar somatizările : dureri de cap, dureri de mușchi, dureri de burtă, indigestie, diaree, etc.
Ai să te întrebi acum care este calea.
Pași de urmat în Gestionarea Emoțiilor
1. Bagă în seama emoțiile
Calea de urmat este în primul rând de a da mai multă atenție emoțiilor atunci când apar.
Deci, bagă în seamă emoțiile! Nu le mai ignora. Dacă le ignori, faci explozie sau implozie.
Ignorarea sau evitarea nu este o armă bună de apărare psihică, uneori este eficientă, dar de cele mai multe ori nu este.
2. Stai și simte acea Emoție
Întinde-te în pat dacă ești acasă, mergi la toaletă dacă ești la serviciu sau un loc pe care-l consideri relativ sigur și oprește-te pentru un moment. Inspiră de 5 ori pe nas și expiră ușor pe gură.
Încearcă să te uiți într-un punct fix în jos sau închide ochii.
Întreabă-te sincer pe tine însuți : Ce emoție simt acum? De ce simt asta?
Vei observa că răspunsul va veni imediat. Primul răspuns pe care ți-l vei da va fi răspunsul potrivit.
Dacă în continuare ești neliniștit sau agitat, repetă exercițiul —) înseamnă că mai există o emoție sau poate două de fundal.
Emoțiile vin ca problemele în viață : la pachet!
Acest scurt exercițiu psihologic de auto-explorare a emoțiile are rolul de a te pune în contact cu tine, de a restabili conexiunea interioară cu sufletul tău, pe care ai pierdut-o și pe care nimeni nu te-a învățat să o gestionezi.
Nu e niciun secret că mulți oameni nu cunosc și nu recunosc emoții.
Așa cum am învățat și la formările și cursurile la care am participat, există oameni care nu știu să-și recunoască emoțiile și spun : mă simt nașpa, mă simt ciudat.
Nașpa și ciudat nu sunt emoții!
Emoții sunt pozitiv și negative.
Emoţii pozitive
Mă simt:
acceptat aventuros afectuos viu uimit ambiţios amuzat frumos curajos calm capabil preţuit confortabil competent adunat încrezător curajos curios încântat dorit determinat nerăbdător energic entuziasmat euforic incitat iertător prietenos împlinit generos bucuros bun recunoscător fericit | optimist loial motivat nostalgic îngrijit pasionat liniştit jucăuş mulţumit mândru relaxat uşurat respectat în siguranţă satisfăcut protejat special puternic suportiv compătimitor (milos) gingaş sensibil triumfător răspunzător demn merituos lăudabil extaziat voios iubit amuzant important inspirat iubitor |
EMOTII NEGATIVE
Mă simt :
abandonat |
gol |
mohorât |
Tu, cum te simți?
75You and 74 others55 comments6 sharesLikeCommentShare