Am simtit nevoia sa ma prezint din nou pentru c-au trecut mai bine de 3 luni de zile de cand ti-am scris ultima data, deși pe facebook am fost relativ activ, aici nu am putut sa mai scriu. 

De ce nu am mai scris de atatea luni de zile? 

Ar putea fi vorba de writer”s block, ar putea fi vorbea de impactul coronavirusului asupra societatii si implicit asupra mea, in sensul ca mi-a schimbat locul de munca, ar putea fi vorba despre faptul c-am avut niste lucruri personale de rezolvat, soul searching, ar putea fi vorba de toate la un loc, dar indiferent despre ce a fost vorba, important este ca sunt din nou aici si-ti scriu si ma bucur sa fiu langa tine.

Desi impactul pe facebook al meu e din in ce mai mare – aproape 17.000 de urmaritori si prin asta am reusit sa umbresc multi psihologi autohtoni, si desi inainte oarecum urmaream aceste lucruri, acum nu ma mai intereseaza. Ceea ce ma intereseaza insa este sa scriu materiale din ce in ce mai bune si mai eficiente pentru oameni sa-i pot ajuta. 

As vrea sa stiu ca ceea ce scriu are impact macar asupra unei persoane zilnic sa stiu ca vorbele mele transcrise in cuvinte au reusit sa atinga pe cineva si sa-l ajute intr-o problema pe care o are. 

Azi-noapte, inainte de culcare, am intrebat pe pagina oficiala „Jurnalul unui Psihoterapeut” – ce-ti spunea mama inainte de culcare? Si am fost uimit sa vad cate raspunsuri am primit pe tema asta si am reusit sa fiu uimit de ce am citit. 

Am sa-ti citez cateva raspunsuri :

Andreea LR „Somn ușor, vorbim mâine când vii de la școală, ai încredere, o sa știi tot, o sa te descurci” :))

Elena Nitoi O broscuta mica mica
Se suia pe o pietricica,
Si striga in gura mare
Toti copiii la culcare!

Ionut Tanase Culca-te ca iau nuiaua 

Georgiana M. Şerban „Să visezi numai îngerași și păpușele!”

Coloratura mesajelor dupa cum vezi este una destul de mixta, mesajele sunt fie profunde, fie amuzante, fie reprezinta amenintari. 

Dar ceea ce am mai citit in continuare a fost mai interesant : 

Marcela Marcela Nimic
Mari Sferle Nu spunea nimic decât la somn ,acum conștientizează ca a greșit .
Ramona Anca Pop Nimic…absolut nimic
Mirela Elena Stefan Nimic

Si, intr-un final, am scris si eu ce-mi facea mama sa adorm : 

Jurnalul Unui Psihoterapeut mama obișnuia să joace jocul „Omu Negru” pentru că nu adormeam. „Ora 1 a venit, omul negru n-a sosit.”

Ceea ce e mai interesant e că mama tot încerca să mă adoarmă forțat, pentru ca eram o persoană foarte energică și greu reușea să gestioneze această fire vulcanică, chema artileria grea … 

Îl chema pe tata… 

Și venea tata, care chipurile era omul negru, venea cu masca de gaze si se afisa la geamul din cameră. 

Timpul a trecut și uite-mă la 33 de ani și ghici cum adorm până și-n ziua de azi : cu un baston telescopic la cap. În adolescența obișnuiam să dorm cu o bata de baseball langa pat. 
Probabil de teama Omului Negru … :)) 

Acum că mă gândesc la asta, este foarte amuzant, ideea e că aseară am realizat impactul vorbelor de dinainte de culcare a figurii parentale asupra sanatatii noastre psihice. In cazul meu, mama a reusit sa-mi creeze o anxietate legate de culcare, motiv pentru care mi-a fost mereu teama inainte de culcare, mereu am avut o teama legata de maine, pentru ca am fost obligat s-adorm de teama omului negru cu masca de gaze. 

Legat de mesajele cititorilor paginii care au spus ca mama lor nu le spunea nimic inainte de culcare, avem de-a face clar cu un caz de raceală în relația cu mama, mama incapabila de altfel sa creeze o conexiune, un ritual atat de necesar in coeziune mama-copil. 

Ai sa-mi spui ce importanta are daca mama imi spunea noapte buna sau nu?

Ei, bine, are o importanta destul de mare. 

Momentul de dinainte de culcare este foarte important pentru ca el are 2 semnificatii :

1) Incheie ziua care tocmai s-a scurs, ii aduce o interpretare, ii da o semnificatie, cauta o solutie pentru intamplarile din timpul zilei. Deci, ca parinte a da un feedback al zilei ce-a fost, a linisti copilul, a-i crea un cadru de relaxare este esential pentru sanatatea lui mentala. 
   In cazul meu, daca eram un copil energic, este evident ca in spatele acelei energii se aflau si multe anxietati, pe care mama nu a fost capabila sa le gestioneze si faptul ca nu reuseam sa adorm insemna ca nu reuseam sa ma impac cu „demonii” mei.. 

2) Pregateste ziua de maine – copilul are nevoie de motivatie pentru o nouă zi, are nevoie să încheie ziua apoteotic, sa simta ca indiferent cum a fost ziua de azi, buna sau rea, are nevoie sa fie pregatit mereu s-o ia de la capat.

   Așadar, dacă ești părinte, nu sunt eu în măsură să fac parenting cu tine, știu că e cea mai grea slujbă din lume și nu-ți iese mereu dar dacă îți iese bine acest moment, ai șansa să ai un copil sănătos și dacă el este bine și tu la rândul tău vei fi bine, e un cerc în care se învârte bunăstarea. 

     Iată că e pandemie, suntem în 2020, îți recomand să nu te relaxezi de tot, căci nu e gata lupta cu virusul covid, să fii prudent, să ai grijă de tine, de sănătatea ta, de ai tăi și să trăiești cu speranța că va veni și ziua în care vom fi din nou împreună și ne vom putea din nou îmbrățișa, vom putea da din nou noroc, nu mai e mult până atunci, dar până atunci, păstrează distanța! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *