Astăzi mă simt ușor anxios, am programare la medic mai târziu, mereu am fost emoționat înainte de-a merge la doctor. 

Îmi aduc aminte de un episod din copilărie când a trebuit să merg cu tata la dentist pentru a scoate un rest de măsea și aveam niște emoții ieșite din comun chiar cu o seară înainte, nici nu dormisem bine. 

Aveam 10 ani și eram speriat de orice însemna doctor, halat alb, mă panicam foarte ușor când auzeam de medic.
A fost nevoie să merg cu tata, mama era la serviciu în acea zi, iar eu cu tata nu am avut o relație foarte apropiată în copilărie, și drept urmare, nu avea un control prea mare asupra mea. 
Am reușit să ajungem la cabinet cu chiu cu vai, numai tata știe prin ce eforturi supraomenești a reușit, și când am ajuns acolo am amorțit : se auzeau numai țipete și zgomote de motorașe care lucrau la cariile altor copii. 

Vai!

Aveam ochii mari, urechile ciulite și pulsul la maxim. 

A sosit rândul meu. 

Deja mă luaseră transpirațiile, habar nu am ce se va întâmpla acolo, îmi imaginam numai teroare și durere de nesuportat.

Asistenta a ieșit afară să mă întâmpine, mi-a zis foarte rutinată : hai, Andrei că nu te mănâncă domnul doctor.

Am intrat în cabinet și surpriză, medicul a vrut să-mi facă anestezie. 

Când am văzut acul, am început să țip și am fugit mâncând pământul! :))

Acum râd, atunci eram speriat de moarte. 

Adevărul e că nu a purtat niciunul din părinții mei o discuție despre ce va fi la dentist, despre ce simt în legătură cu acea vizită, dacă sunt ok sau nu cu asta, cert e că aveam un rest de măsea care trebuia scos. 

Am crescut într-o familie în care nu vorbeam despre ce simțim.

Trebuia să fim puternici, cine arăta emoții era slab.

Emoțiile însemnau slăbiciuni, era de la sine înțeles să fii puternic în situații dificile, nu erau acceptate momentele în care îmi exprimam bucuria sau furia, trebuia să fiu stană de piatră. 

Relația din copilărie cu părinții definesc modul în care îți exprimi emoțiile la maturitate

Tata știu că era mereu pe cont propriu, doar pentru el, era acolo, dar nu era acolo, de fapt.
Rețin că mai jucam un tenis, poate un joc pe calculator, dar emoțional nu mi-l amintesc să fi fost prin preajmă, nu era disponibil pentru mine, pentru că nici el nu a avut părinți prea disponibili emoțional.
În schimb, un bărbat care-și iese mereu din fire și-ți spune verde-n față ce are de spus, fără a se gândi că te rănește.
Acum avem o relație foarte bună, deși nu m-am așteptat la asta în adolescență. Aș putea spune că acum recuperează timpul pierdut atunci.

Mama, o femeie sensibilă, care mereu își ascundea emoțiile și slăbiciunea sub o mască a unei femei puternice, supracompensa prin autosacrificiu, făcea orice pentru mine și pentru familie, dar nu era nimeni acolo pentru ea emoțional.
Îmi făcea toate poftele, mă alinta, dar simțeam că ceva nu e în regulă, simțeam că emoțiile nu sunt autentice, nu putea oferi dragostea decât cu o limită, și parcă simțeam că e o dragoste oferită pentru ea, în oglindă. 
Acum avem o relație foarte bună, și parcă și acum o simt reținută în a-și arăta dragostea, parcă mereu ceva o reține, parcă vrea, dar nu poate. 

Nu vreau să înțelegi greșit, îmi iubesc părinții foarte mult și avem o relație foarte apropiată, poate prea apropiată, la limita cu dependența emoțională. 

Vreau doar să scot în evidență că am avut de lucru cu mine foarte mult în toți anii post-adolescență, deoarece deveneam foarte sensibil la orice despărțire, de iubite sau la moartea unei rude sau a unui prieten, aș putea spune că în mine, ca în sute de alte milioane de oameni, se află un copil vulnerabil care are tendința de a crede că poate fi abandonat. 

Pentru a înțelege cine ești, ai nevoie de o analiză foarte atentă a trecutului tău, ai nevoie să sapi încet și cu atenție, și să scoți ușor, ușor la suprafață neajunsurile care ți-au creat sensibilități și vulnerabilități emoționale ca adult. 

Pentru a înțelege Sinele tău Prezent ai nevoie să înțelegi Sinele tău de Copil.

Pentru a vindeca sinele tău prezent e nevoie să vindeci sinele tău de copil. 

Reconstrucția nevoilor tale din trecut nu se poate face de unul singur, e nevoie de un sprijin real, autentic și specializat al terapeutului, nu e chiar o joacă de copii. 

Cu siguranță că există și excepții și sunt oameni care au reușit și singuri, dar e o munca titanică și ar putea dura ani întregi. 

Chiar dacă e greu, obositor și istovitor uneori, rezultatele sunt pe măsura muncii depuse. 

Ai nevoie de cineva care să-ți suplinească neajunsurile emoționale de care nu ai avut parte în copilărie, cum ar fi :

– nevoie de protecție;
– nevoie de securitate;
– construirea unei relații sigure și iertătoare cu sine. 

Ce ai nevoie să știi pentru a-ți liniști Copilul Tău Interior Vulnerabil

Ai nevoie să porți un dialog sănătos și sigur emoțional cu tine în momente de panică cum am avut eu în scena de mai sus când mama mea nu mi-a explicat exact ce presupune o vizită la stomatolog ca să mă pregătească emoțional, iar tatăl meu nu a știut să gestioneze panica mea, neștiind să mă liniștească, să-mi ofere siguranță și încredere.

Ai mei mi-au oferit siguranță și încredere … dar ca Poliția Română. :)) Glumesc! 

Dacă ai tăi nu te-au învățat ce vor să-ți transmită emoțiile și nu știi să le interpretezi, te voi ajuta eu. 

Voi scrie o listă de emoții și mesaj transmite de obicei un anumit tip de emoție. 

Uneori, avem mai multe emoții în același timp, una centrală și autentică și una care o acoperă. 

Cum să-ți asculți Emoțiile pentru a reuși să intri în contact cu ele

1. Resentimentele – îți arată că încă trăiești în trecut și nu lași trecutul să fie așa cum este;

2. Disconfortul – îți arată că trebuie să fii atent la ce se întâmplă exact în acest moment, pentru că ți se oferă oportunitatea să te schimbi, să faci ceva diferit de ce faci de obicei și nu funcționează. 

3. Furia – îți arată lucrurile despre care ești pasionat , ce limite ai, și ce crezi tu că ar trebui să se schimbe în lumea din jurul tău.

4. Dezamăgirea – îți arată că ai încercat ceva și că îți pasă. 

5. Vinovăția – îți arată ce tip de persoană nu ai vrea să fii. Îți oferă șansa să te ierți pentru a merge mai departe.

6. Rușinea – îți arată că internalizezi convingerile altor oameni despre cum ar trebui să fii sau despre cum ești și că ar trebui să te reconectezi cu tine însuți. 

7. Tristețea – îți arată profunzimea emoției pe care o ai, despre cât de mult îți pasă despre tine sau despre lumea din jur. 

Și toate aceste 7 emoții traduse sunt cele mai des întâlnite în registrul unui om normal, așa că te sfătuiesc să printezi acest e-mail și să îl ții la îndemână și ori de câte ori apare emoția, te uiți pe articol, și faci ce-ți spune. 

Îți garantez că vei învăța să intri din nou în contact cu tine. 

Știu că uneori e atât de greu să intri în contact cu tine, pentru că de multe ori emoția e atât de puternică încât o blochezi. 

Blochezi emoțiile pentru că ți-e teamă că te vor distruge. 

Dar te înșeli. 

Te subestimezi.

Ești mai puternic decât crezi. 

Ai încredere în tine. 

Eu unul, am încredere în mine și am încredere și în tine.

Pe final, îți spun, emoționat că am pentru tine Cursul Restart, pe care ți-l ofer gratis din toată inima mea și îmi doresc ca el să-ți fie de un real folos. 

De fapt, sunt convins că-ți va fi de folos și vei învăța să-ți gestionezi mai ușor emoțiile.

Descarcă gratuit Cursul „Restart! Opreste-te, nu esti un super erou!” de aici  —)  
https://jurnalulunuiterapeut.ro/wp-content/uploads/2020/06/Cursul-Restart-Complet.pdf

Aaaa, si inca ceva, mai am o surpriza. 

In următoarele zile, cartea „Secretul Vieții” pe care am lansat-o acum două săptămâni, vine cu o reducere de 60% și transport gratuit..

Cartea o poți comanda de aici —-)  COMANDĂ

Ce vei invata daca vei citi Cartea Secretul Vieții

Vei realiza că n-ai meritat nimic din durerea prin care ai trecut în viața ta.
Dar din durere se naște o putere nemărginită. 
Vei invata sa treci prin durere pentru a crește și a te maturiza.

Și mai maturi vom păși împreună în anul in care tocmai am intrat. 

La final, îți promit că nimic nu este atât de confuz și haotic pe cât pare. Nimic nu merită sănătatea ta. Nimic nu merită să te otrăvești cu stres, anxietate și frică.

Namaste, 
Andrei 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *