Salut,

Andrei sunt. 
 
Iti scriu din vacanta unde sunt captiv in camera de hotel…
Nu, nu am fost răpit, stai liniștit. :)) 
Sunt răcit, tușesc și de ieri am trecut pe antibiotice. 

În timp ce-ți scriu soția mea doarme și aud cum femeile de serviciu bat din ușă în ușă pentru a întreba dacă e nevoie de menaj în cameră, știu că vor veni din moment în moment și în camera mea. 

Simt cum se apropie ciocănitul ușilor și de ușa mea, însă eu rămân agățat scai de laptop, ca un copil entuziasmat de noua lui jucărie. 

Jucăria mea e laptopul și scrisul este lucrul care mă face mereu să mă simt încrezător în mine, de mic copil mi-a plăcut să aștern pe hârtie fragmente din lumea mea, iar acum împart cu tine puțin din lumea mea. 

Sunt convins că și copilul tău este dependent de o jucărie a lui…
 
Copilul tău e totul pentru tine, ai face orice pentru el, numai să-i fie bine, îți dorești să-i oferi dragoste, siguranță și să-l crești mare, sănătos și încrezător în forțele lui.
 
Îmi aduc aminte și acum copilăria mea în prezența părintilor mei : nu era niciodată o stare armonică sau un echilibru, erau mereu fie prea bucuroși, fie prea conflictuali.

Am trăit mereu codepedent de stări intense, iar acum ca adult mi-a fost greu să accept stările de intensitate joasă precum : plictiseala, relaxarea, a trebuit să muncesc cu mine pentru a înțelege că viața poate fi trăită și stând uneori degeaba … pentru a-ți recupera vitalitatea și a trăi prezentul.Îmi aduc aminte cum îi vedeam pe părintii mei, aveam atât de multă dragoste pentru ei…erau totul pentru mine…
 
Tu ești lumea Copilului tău, tu ești lumea lui pentru el, ești totul pentru el, tu ești mentorul lui, alături de partenerul tău de viață sau nu, în tine vede siguranță, protecție.
 
De la tine vrea dragoste, vrea să învețe totul pentru ca într-o bună zi să poată deveni un adult…pe cont propriu.În drumul spre maturitate, și tu și copilul tău veți trece împreună prin toate stările, emoțiile și situațiile posibile (râs, plâns, eșecuri, victorii)… veți crea împreună amintiri pentru o viață…iar asta vă va lega o viață, și nimeni nu vă va putea lua asta niciodată.Între tine și copilul tău se creează o legătură specială, el se va oglindi în tine încă din pampers, el se hrănește din atenția ta încă din primele zile de viață, stările pe care tu le simți în prezența lui i le transmiți încă din timpul sarcinii.
 
Dacă simți anxietate, el își va construi întregul univers și va vedea viața ca pe o amenințare și va fi mereu pregătit de conflict, nu va reuși să aibă încredere în el și oameni.
 
Dacă creezi un mediu plin de iubire și siguranță va vedea lumea ca pe un loc mai bun unde va putea trăi și va putea înfrunta viața oricând pe cont propriu, va avea încredere în el și oameni, va reuși să lege relații semnificative și să creeze amintiri frumoase.
 
În drumul spre creșterea copilului … ia în calcul te rog cele 5 metode prin care îl poți transforma într-un Adult Încrezător.
 
1. Apreciază-i eforturile pe care le-a depus chiar și atunci când eșuează. 
El are nevoie să știe atunci când va fi adult că îi sunt apreciate eforturile chiar dacă nu a ajuns la  obiectivul pe care și l-a propus, are nevoie să știe că nu a muncit de viață și că este valoros chiar dacă uneori pierde. Copilul are nevoie să învețe că în viață mai câștigă și mai și pierde, iar dacă pierde poate învăța o lecție din acel lucru, iar orice pierdere poate aduce la un moment dat un câștig.
 
2. Nu-l face să se simtă inferior.
Există șansa ca în anumite situații când copilul nu se ridică la nivelul pe care tu ți-l dorești de la el să ai tendința să-l faci să se simtă inferior, fără să-ți dorești acest lucru. Critica este constructivă atunci când e formulată corect față de copil, altminteri se va simți mereu inferior în viață față de persoanele autoritare pe care le va înâlni, acestea mereu îl vor intimida și-l vor face să se simtă inferior. 

3. Critică-i comportamentul greșit, dar nu-l critica pe el.
În continuarea punctului 2, de a nu-l face pe copilul tău să se simtă inferior, vine și punctul 3, critica comportamentului greșit. 
Poate că ai tendința să-l repezești atunci când te supără și să-l critici pentru că a greșit, începi să generalizezi și să-i spui : mereu ești obraznic când stăm la rând la supermarket și mă faci de râs!

Atunci când greșește copilul chiar și față de tine, contează foarte mult modul cum i te adresezi sau cum adresezi această problemă față de el. 

Poți să i te adresezi : faptul că nu ai avut răbdare când am stat împreună la rând la supermarket și ai plâns m-a făcut să mă simt neputincioasă și umilită față de toți oamenii care se uitau la noi. Te rog pe viitor să încerci să ai răbdare pentru că mami e deja stresată că are multe griji.


4. Oferă-i sfaturi într-un mod pozitiv.

A oferi sfaturi copilului este un lucru benefic, atât timp cât o faci într-un mod pozitiv și constructiv, când pui accent pe laturile benefice ale unei situații. 

Exemplu negativ : să nu mă mai faci niciodată de râs la rând la supermarket!
Propoziția de mai sus are o negație, iar creierul nu va procesa niciodată negația, el va procesa mereu propoziția în ansamblu, iar dacă sfatul are caracter imperativ, cu siguranță că poate stârni reacția opusă. Copilul va ști ce slăbiciune ai, iar dacă îl vei supăra pe viitor, poate se va răzbuna pe tine exact în maniera asta. 

Dacă însă îți vei axa sfaturile într-un mod calm, plăcut, pozitiv, le va interioriza și există șanse să țină cont de ele. 

Sfaturile trebuie oferite cu limite, pentru că un copil care a fost prea mult sfătuit în copilărie va crește fără respect de sine și fără stimă de sine. El are mai mult nevoie de încurajări și nu de sfaturi. Are nevoie să fie încurajat să exploreze, să greșească, să învețe de unul singur, nu să fie sfătuit în exces, din teama părinților că va păți ceva.


5. Spune-i mai multe cuvinte de apreciere decât critică.

Așa cum și-n natură există un echilibru, și-n educația copilului tău trebuie să existe un echilibru, orice înclinație spre critică îl va face pe viitor să judece oamenii la rândul său (ceea ce-i va aduce foarte multe neplăceri în relația cu ei), orice înclinația exclusivă pe cuvinte de apreciere, îl face să creadă că totul i se cuvine.

Nu-i vei oferi copilului mai multa siguranta pe viitor protejandu-l in exces, lasa-l sa experimenteze, sa greseasca, sa prinda experienta de viata, sa isi formeze un simt al realitatii.

Tu, cum ai de gând să-l crești pe copilul tău într-un adult încrezător în el?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *