Azi dimineata m-am trezit si m-am simtit ca Rocky Balboa (filmul lui Silvester Stallone in care el interpreteaza un boxer, campion mondial). M-am trezit cu gandul de a castiga, de a-mi atinge obiectivele pe care mi le-am propus, pe care mi le doresc din toata inima.
Imi doresc, la fel ca si tine, lucruri faine pentru mine, si a avea in genere obiective, e un lucru sanatos, caci fara scopuri, viata nu ar avea sens. Cand spun lucruri, nu ma refer la lucruri materiale, ci anumite lucruri pe care banii nu le pot cumpara.

Ce-mi doresc?

In momentul de fata ma apropii usor-usor, de ceea ce imi doresc, fiecare zi e un pas mai aproape de ce imi incanta gandul si-mi aduce zambetul pe buze.
Sunt in anul 3 la facultatea de psihologie, si sunt in formare in terapie cognitiva si comportamentala. Visul de-a deveni psihoterapeut a inceput sa capete forme mai clare in momentul in care am realizat ca avand profesia pe care o am acum, nu pot ajuta oamenii asa cum imi doresc, dar deschizand acest canal „Jurnalul unui Terapeut” si un cabinet de psihologie, cu siguranta voi reusi sa aduc schimbarea pe care mi-o doresc in cei din jur si voi putea oferi ajutorul meu la un alt nivel.

Renumitul psiholog umanist, Carl Rogers, spunea ca oamenii au un sine propriu si un sine ideal, si ca, omul e sanatos atata timp cat diferenta dintre cine esti si cine vrei sa devii, nu e foarte mare.
Am trecut deja prin experienta prin care era o prapastie intre ceea ce imi doream si ceea ce eram acum cativa ani de zile, moment care m-a marcat emotional. Am inteles atunci faptul ca aveam reguli cam stricte si ca lipsa de flexibilitate in adaptarea la realitate a fost ca un dus rece. Diferenta dintre ceea ce imi doream atunci si ceea ce imi doream acum e ca acum stiu ce-mi doresc, atunci nu.

Este foarte important ca atunci cand iti fixezi un obiectiv sa te gandesti foarte clar si sa sondezi in interiorul mintii tale motivele pentru care iti doresti ceva.

Iti doresti ceea ce iti doresti pentru tine sau pentru ceilalti?

Daca-ti doresti bani si-un stil de viata mai luxos, o faci pentru ca vrei sa oferi familiei tale un viitor mai bun si mai sigur, si in acelasi timp vrei sa deschizi locuri de munca prin afacerea ta, sau vrei sa ai bani pentru a obtine validarea celorlalti?

Daca-ti doresti validarea din partea celorlalti, as putea sa spun plastic faptul ca nu stii ce-ti doresti, deci nu putem contabiliza acest motiv ca un obiectiv sa fie sustenabil. Si nu este sustenabil din punct de vedere mental, caci daca iti doresti sa impresionezi si sa afisezi vrei sa obtii validarea celorlalti si motivul pentru care o faci este ca te simti gol in interior si vrei cu disperare sa umpli golul fiind mereu in centrul atentiei. Este vorba despre personalitatea narcisica. Am facut vorbire despre acest tip de personalitate in acest articol pe care il poti citi aici : https://jurnalulunuiterapeut.ro/2018/07/29/142/

Dar astazi nu am de gand sa vorbesc despre vreo afectiune psihica sau vreun tip de personalitate, astazi as dori sa vorbesc despre rezilienta si atingerea obiectivelor pe care ti le propui.

Pentru a-ti putea atinge obiectivele, visele, dorintele, ai nevoie, in al doilea rand, dupa cunoasterea motivelor reale interioare, de rezilienta, adica rezistenta psihica.

Reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile. Totuși, începând cu anii 60, conceptul a suferit numeroase schimbări.

Rezistența provine din termenul latin resilio, „a se întoarce, a ricoșa, a ieși în evidență”. Termenul a fost adaptat în psihologie și în alte științe sociale, referindu-se la persoanele care, deși trec prin situații stresante, nu sunt afectate de acestea din punct de vedere psihologic.

Cum iti poti imbunatati rezilienta pentru a-ti atinge visele ?

1) Anticiparea proiectivă pozitivă este capacitatea persoanelor reziliente de a se proiecta în viitor şi de a-şi imagina cum va fi viaţa lor când dificultăţile vor fi trecut.

2) Într-o situaţie de criză sau haos să te poţi calma şi concentra asupra acţiunilor utile, asupra ieşirii din criză.

3) Dă-ți timp și implică-te în vindecarea ta emoțională după pierderi şi eşecuri. Totodată, învață din propriile experienţe şi din ale celorlalţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *