Stima de sine – un element esential in rezilienta ( rezistenta psihica) a Copilului

Nu stiu cum crezi tu ca parinte ca e mai bine sa iti cresti copilul, poate ce am sa iti spun sfideaza logica ta, dar logica ta nu e logica uneori.

E okay sa fii suparat pe copilul tau, nu te judeca nimeni, dar a lua in serios comportamente pe care tot tu i le-ai aratat copilului prin puterea exemplului este o lipsa de logica.

E okay sa il pedepsesti atunci cand greseste, nu te judeca nimeni, altminteri nu ar invata sa aiba limite, dar daca il pedepsesti fizic si o faci des, poate ca il imiti, de fapt, pe parintele tau din copilarie care te pedepsea si pe tine in acelasi fel.

E okay sa ii pasezi tableta uneori ca sa ai si tu un moment de respiro, doar nu esti un robot, dar daca ii pasezi tableta sau telefonul mobil tot timpul, inseamna ca nu ai rezilienta (rezistenta psihica) la tipul lui de temperament, nu este vina lui ca are un temperament incompatibil cu al tau, dar tu l-ai creat pe el si nu el pe tine, responsabilitatea cade in mainile tale.

E okay sa zici la maturitate ca nu ai ce sa-ti reprosezi ca parinte si ca i-ai oferit tot ce ai putut si ce nu ai avut tu in copilarie, dar in zadar ai facut eforturi sustinute pentru a-i asigura lucruri materiale, cand el nu avea nevoie decat de atentia si prezenta ta pentru a-si crea un model care sa il internalizeze si sa-l imite inconstient la maturitate, dar ce sa imite copilul daca nu ai fost langa el?

In acelasi timp, nu poti sa nu-ti reprosezi erori in educatia copilului daca el are probleme de adaptare la realitate si nu reuseste sa se integreze in societate, nu reuseste sa isi gasesca un serviciu, are probleme in relatiile cu oamenii din jur.

Catre tine, draga parinte, trimit acest mesaj. Da, tu, crl care esti prea ocupat pentru a-ti face timp pentru copilul tau, nu banii sau foloasele materiale ii vor da stima de sine, ci prezența ta.

2 Replies to “Stima de sine – un element esential in rezilienta Copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *