Celebrul psihoterapeut Carl Gustav Jung obisnuia sa spuna : „indiferent cat de absurd ar parea, oamenii ar face orice pentru a evita sa stea fata in fata cu propriul lor suflet.”
Aceste cuvinte scrise cu mare intelepciune si experienta clinica a mii de pacienti de catre Jung, sunt contrare filosofiei din ziua de azi.
In calitate de fin al observator al oamenilor si psiholog in formare, aud des in jurul meu urmatoarea opinie : trebuie sa te mentii ocupat ca sa scapi de boala sau ca sa nu mori repede (in cazul batranetii).
Intr-o oarecare masura este evident ca activitatile fizice nu ar trebui sa lipseasca din rutina nimanui, chiar si la varste inaintate, pentru ca „mens sano in corpore sano”. Este adevarat, dar spun stop!
Stop! E o diferenta intre a face miscarea fizica zilnica si a te mentine ocupat clipa de clipa, evitand sa stai fata in fata tu sine insuti.
Propria ta cunoastere, mai exact, autoexplorarea sau mai popular, cunoasterea de sine, este esentiala pentru a trai mai autentic, mai in acord cu dorintele Sinelui tau (sufletului tau). E nevoie de timp, munca, rabdare pentru a te cunoaste si deci a fi in acord perfect cu nazuintele tale (pulsiunile) adanci.
Personalitatea oamenilor care sunt mereu ocupati si au un exterior jovial, activ social, simtul umorului dezvoltat, se numeste personalitate maniacala.
In spatele acestui om aparent fermecator, se ascunde o depresie, depresie negata cu hotarare de cel ce sufera de manie.
Dar nu te lasa furat de mirajul maniei, caci mania est depresia privita in oglida.
Te poti recunoaste ca fiind cu personalitate maniacala daca mereu esti extrem de activ, consideri somnul o piedica in calea planurilor tale marete, eviti odihna, iar la un moment dat cazi de epuizare.
Te poti recunoaste ca fiind cu personalitate maniacala daca ai accese de furie, iti place sa faci scene si sa aduci in anumite situatii la suprafata sentimente si trairi extrem de puternice.
Asadar, nu este un avantaj real in a fi mereu ocupat, caci fiind mereu ocupat, fugi practic de tine si de sufletul tau, este o sabie cu doua taisuri.
Asadar, tehnic vorbind, personalitatea maniacala are ca defense, negarea (neaga cum ca ar putea avea el depresie) si acting-out (scene, datul in spectacol), sexualizarea (a se folosi de sex pentru a scapa de anxietate), intoxicare (consum de alcool) si provocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *