Intr-o lume ajunse la un apogeu de tehnica, la mii de ani de civilizatie si istorie, este destul de greu sa vii cu ceva nou.

Acest ceva nou poate fi si in privinta personalitatii tale.

Poate ca nu stii, dar exista atat de multe influente in privinta persoanei tale, incat a reusi sa iesi la suprafata cu ceva autentic este o sarcina destul de dificila.

In primul rand, inflexiunile, cadenta si stilul de vorbit e mostenit de la parintii tai.

Energia ta psihica manifestata sub forma temperamentului este mostenita genetic de la parintii si bunicii tai, astfel ca vei fi inca de mic inzestrat cu diferite tiipuri de reactii la cei din jurul tau : fie vei fi nerabdator, fie vei fi energic, fie molcom si calm.

Comportamentul tau este, conform studiilor, atat mostenit cat si invatat de la figurile parentale semnificative din copilaria ta.

Cum reusesti insa sa iesi din acest matrix al copierii celorlalti? Unde se termina influenta celorlalti si unde incepi Tu?

Personalitatea ta se formeaza pe parcursul intregii vieti, insa va ramane mereu o baza formata din primii 7 ani de viata.

Acea fundatie a personalitatii tale formata in copilaria timpurie (pana la 7 ani), poate fi puternica sau poate fi inconsistenta.

Fundatia poate fi inconsistenta cand ai un Sine fragil format, ajuns in aceasta situatie datorita cresterii intr-un mediu care nu a raspuns la solicitarile tale, in sensul ca parintii tai nu au stiut cum sa gestioneze nevoile tale timpurii, fie te-au ignorat, fie nu au avut rabdare cu tine si nu ti-au creat un cadru securizant.

Cu alte cuvinte, te lasi influentat de expresiile carismatice ale altora avand tendinta sa le copiezi inconstient si involuntar, atunci cand ai o admiratie excesiva fata de acestia si neavand o personalitate suficient de bine conturata.

Daca ai observat la tine ca imiti des oamenii pe care-i admiri si rareori vii cu ceva propriu inovativ in manifestarile tale verbale, nonverbale, comportamentale, e cel mai probabil sa nu ai conturata o personalitate puternica.

A renaste din propria cenusa ca pasarea Phoenix se poate realiza prin identificarea golurilor din formarea ta ca om, prin scoaterea la suprafata a ranilor, constientizarea lor ca fiind imature si redarea unor linii mature si prezente pentru a recrea un fundal propriu bogat si congruent cu pulsiunile sinelui tau.

2 Replies to “Arta de a fi Tu dincolo de Limite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *