Bart spunea despre orgoliu : „cu un fel de orgoliu cauta sa-si ascunda suferinta”.

Macedonski spunea despre orgoliu : „orgoliu meu este invins si umilit.”

Daca ai un ego exagerat, vei pierde.

Daca nu vei renunta la el, vei pierde mereu.

Un orgoliu exagerat inseamna, de fapt, un EU (simt al sinelui, a propriei persoane) Fragil, si nu Puternic, cum ar crede multa lume.

Un simt al sinelui exagerat e departe de a fi un Instinct de Autoconservare.

Instinctul de Autoconservare este de fapt conceput pentru a te feri de Pericole Reale, si nu Imaginare.

Daca esti orgolios, te vei simti in pericol in situatii ce nu impun a te apara ca si cum viata ta ar fi in pericol. (de exemplu, sa te certi la cutite cu vanzatoarea de bilete pentru ca nu iti da reducerea de student)

Daca sinele tau ar fi intreg si bine structurat, nu ar avea de ce sa ia personal anumite situatii.

Sinele tau nu ar lua drept afronturi personale situatii marunte, ci ar ignora aceste lucruri, caci isi stie valoarea si intelege ce e Pericol si ce Nu.

Daca te mandresti cu faptul ca l-ai pus la punct pe barmanul care nu ti-a adus la timp bautura, nu constientizezi ca de fapt ai o problema de orgoliu.

Orgoliu exagerat iti aduce tensiuni in relatiile cu oamenii din jur, si sunt sigur ca stii ca dupa un conflict pe seama orgoliului tau, nu te-ai simtit mai bine niciodata, dimpotriva, te-ai simtit distrus.

Asta pentru ca nu ai incredere in tine, in valoarea ta, si orice vorba la adresa ta adusa de o alta persoana te loveste puternic in interior, interior (sine) fragil.

Ce e de facut?

Trebuie sa macini adanc in inconstientul tau, sa iti priveste copilaria, trecutul si sa te gandesti ce situatii te-au adus in situatii de a fi atat de incapatant, rigid si ce ti-a adus acest simt al sinelui atat de delicat, poate ca ai fost prea criticat de parinti, poate ca nu ai fost incurajat cand ai fost copil, si dimpotriva, ti s-a criticat fiecare pas, fiind mereu nesigur pe tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *