Starile Maniacale – Opusul Depresiei in Simptome

Stările maniacale reprezintă opusul stărilor depresive. Ele au aceeași dinamică, aceeași schemă de funcționare. Ceea ce diferă este, dacă vreți, semnul: raportându-ne la o funcționare optimă, stările depresive sunt cu semnul minus, iar stările maniacale sunt cu plus. Mai specific, structura depresivă este negată masiv și așa apar stările maniacale – acest lucru este vizibil la majoritatea persoanelor maniacale atunci când apărările nu mai pot fi susținute și mania cedează locul depresiei. Negarea aceasta presupune faptul că mania este, punct cu punct, inversul depresiei – maniacalul se simte în culmea fericirii, este energic, spiritual, pretențios. Această stare de “accelerare” nu este în controlul persoanei și adesea se face apel la substanțe inhibitoare. Persoanele maniacale se fac cunoscute prin planurile grandioase sau eliberarea de limitările fiziologice obișnuite, cum ar fi cele ale somnului și foamei.
Caracteristici ale persoanelor maniacale

La nivel psihologic, persoanele maniacale sunt caracterizate printr-o energie înaltă, prin excitație, mobilitate și sociabilitate. Ei pot merge până la extrem, astfel orice remarcă poate deveni un motiv de glumă dar și o piedică în a avea o comunicare emoțională mai apropiată. Pe de altă parte însă, energia și bucuria pe care o arată și împarte are ceva fragil în ea, ca și cum nu ai putea să te bazezi că e solidă, reală. Adesea, prietenii își fac griji pentru stabilitatea persoanei maniacale. De asemenea, afectele negative apar sub forma enervării mai degraba decât sub forma tristeții sau a dezamăgirii. Uneori, enervarea poate apărea sub forma unui episod brusc și necotrolat de furie.

Psihanalitic vorbind, organizarea maniacală se situează pe continuumul oralității, astfel avem persoane care vorbesc mult, uneori nonstop, care beau nechibzuit, care își rod unghiile, mestecă gumă, fumează etc. La o extremă a acestui continuum pe care se află, mulți sunt supraponderali. (color-mind.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *