Psihoterapia psihanalitica, contestata inca de la inceputurile sale din anii 1900, elaborata si descoperita de catre Freud, este in continuare contestata datorita regulilor sale stricte si datorita perioadei sale lungi de incubatie.

Psihoterapia ‘lui Freud’ este considerata de lunga durata si cu sine aduce costuri considerabile in privinta pacientului care apeleaza la o astfel de terapie, frecventa sa este de 4 ori pe saptamana si se poate intinde ca orizont de timp pe ani de zile, in mare parte 7-8 ani de zile.

Un alt dezavantaj al terapiei psihanalitice, pe langa durata sa prelungita despre care am facut vorbire mai sus, este modelul sau constitutional de a pune accent pe factorii biologici si instinctuali, si nu pe cei sociali si culturali.

Terapia pishanalatica nu se adreseaza oricarei persoane, intrucat nu orice persoana are un EU atat de puternic pentru o astfel de terapie cu caracter regresiv si reconstructiv.

Ce este Psihoterapia Psihanalitica?

Psihoterapia Psihanalitica este un tip de terapie cu caracter psihodinamic, ce are in considerare conceptul ca orice perturbare a comportamentului si a reactiei este datorata unor forte intrapsihice ce se afla in conflict.

Pacientul este indrumat de psihoterapeut sa descopere procesele sale inconstiente si sa isi creeze modele reale de adaptare.

Care este finalitatea psihoterapiei psihanalitice?

– confortul moral al persoanelor normale aflate in dificultate;
– integrare mai buna in relatii a celor cu dificultati de relationare;
– modificarea parerilor eronate despre sine si despre cei din jur;
– rezolvarea si restructurarea conflictelor intrapsihice;
– intarirea eului si a aptitudinilor de integrare;
– dezvoltarea identitatii personale;
– modificarea structurii personalitatii.

Ce face terapeutul psihanalitic (analistul) ?

Psihoteraputul psihodinamic nu va pune accent pe simptom ci va avea un demers mai larg, de cautare si explorare mai profunda a acelor legaturi pe care mintea le-a facut la un moment dat si care a facut sa genereze anumite semne, simtome sau comportamente mai mult sau mai putin adaptate unei anumite situatii de viata. Adica, il va ajuta pe clientul sau sa isi recupereze \”memoria\”, sa se recunoasca pe deplin in actele, cuvintele sau emotiile ce rezulta din experientele traite fara sa aiba senzatia ca o face influentat de altceva sau de altcineva, si ca altcineva se prezinta in locul sau.

Tot acest proces psihanalitic nu este unul fara obstacole, fiind mai degraba caracterizat prin numeroase rezistente si o continua pendulare intre progres si regres, dar cu o tendinta generala de avansare. Pentru ca un client sa fie cu adevarat motivat de schimbare, terapeutul are sarcina de a-si ajuta clientul sa fie mai responsabil si sa inteleaga ce rol a jucat in propria sa dilema, sa descopere cum si-a realizat el insusi acest discomfort, de a ajunge sa isi asume partea sa de responsabilitate.

Daca vrei un refresh al personalitatii tale, daca vrei sa te cunosti cu adevarat si vrei sa explorezi bine in adancul inconstientului tau si sa ai o mai buna idee despre cauza gandurilor, viselor, imaginilor tale personale, si daca vrei sa dobandesti un simt de identitate autentic si puternic, apeleaza la psihoterapia psihanalitica cu mare incredere. Esti un univers neexplorat, un loc unde se intalnesc foarte multe forte biologice intrapsihice puternice si intelegandu-le si intorcandu-te in trecut la momentul stabilirii acelor conexiuni, intelegerii lor, reinnodarii lor, crearea de noi legaturi de data aceasta sanatoase si coerente vei dobandi un simt al sinelui mai bine integrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *