Perfectionismul se transmite din Generație în Generație?

Perfectionismul este acea trăsătură de caracter a unei persoane ce presupune standarde înalte legate de propria persoana, un critic intern permanent si asurzitor si pretenții ridicate legate de comportamentul celor apropiați.

Un element al perfectionismului este dovedit științific ca se transmite ereditar, deci in mod biologic. Acesta este o energie a personalitatii ce se naște în psihicul bebelusului si este independenta de modelele comportamentale pe care acesta le observă la figurile parentale.

Alte laturi ale perfectionismului se transmit in mod inerent prin observarea si învățarea de către copil a comportamentului parintilor in propria relatie sau in relatia cu alți oameni.

De asemenea, s-a dovedit științific și faptul că o latura delicata a perfectionismului nu este creată în mod direct de comportamentul manipulativ al părinților vizavi de copil si de condiționarea dragostei si a aprecierii de anumite comportamente dorite de părinți.

Ceea ce este surprinzător este că anumite standarde înalte ale părinților vizavi de copil creeaza adversitate in relatia cu el si tocmai acest fapt modelează un perfectionist in

persoana copilului.

Perfectionismul poate duce in sfera patologicului, provocând anxietate sau chiar depresie, tocmai datorită criticului intern, așteptărilor înalte fata de alte persoane, standarde înalte fata de propria persoana.

Veștile bune sunt ca se poate trata prin terapie interrelationala si intrarationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *