Managementul Sindromului Colonului Iritabil (SCI)

Sindromul Colonului Iritabil sau Sindromul Intestinului Iritabil este un sindrom destul de des intalnit sau descoperit in ultima perioada de timp.

Simptomele SCI

Criteriile de diagnostic se refera la simptome prezente in mod continuu sau recurent, minim 3 luni din ultimul an, si anume dureri abdominale insotite de modificarea tranzitului intestinal, cu modificarea frecventei sau a consistentei scaunelor.

La acestea se pot adauga: meteorism abdominal persistent, flatulenta, anomalii de defecatie (senzatie de defecatie incompleta sau dimpotriva, imperioasa).

Scaderea in greutate involuntara si rectoragiile (sangerarile la scaun) nu sunt caracteristice sindromului de intestin iritabil si impun, de regula, excluderea altor afectiuni prin efectuarea unei colonoscopii.

Care este, de fapt, cauza sindromului de colon iritabil?

Cea mai adecvată percepţie asupra sindromului în speţă este cea a unui complex de simptome fără o cauză unică. Au fost sugeraţi numeroşi factori declanşatori, cum sunt afectarea motilităţii intestinale, hipersensibilitatea viscerală, inflamaţia intestinală şi factorii genetici şi de mediu.1-3 În unele cazuri se pare că există un moment foarte bine determinat al instalării simptomelor caracteristice – de pildă, după o infecţie gastrointestinală.2 Deşi heterogenitatea este probabilă, cel mai plauzibil este faptul că manifestările sindromului de colon iritabil sunt un răspuns integrat la o varietate de interacţiuni complexe, care combină factori biologici şi psihosociali,4, 5 ceea ce sugerează, în multe cazuri, contribuţia celor din urmă. Abordarea sindromului de colon iritabil prin prisma unei tulburări a interacţiunii dintre creier şi intestin, cu componente fizice şi psihologice,4 care urmăreşte, cu precădere, nu atât simptomele în sine cât, mai degrabă, percepţia lor şi a impactului pe care-l au asupra persoanei afectate, este un concept util atunci când se face alegerea strategiilor terapeutice.

Care este impactul factorului psihologic asupra sindromului de colon iritabil?

Profilurile psihologice ale pacienţilor care se prezintă la medic cu sindrom de colon iritabil sunt bine caracterizate, iar evaluarea stării lor psihice conform criteriilor de cercetare a demonstrat că aproximativ jumătate dintre ei aveau o afecţiune psihiatrică.5 Este încă discutabil dacă existenţa unui asemenea fond reprezintă cauza sau efectul6 dar, indiferent de ponderea lor, n-ar fi deloc adecvat ca medicul să conchidă că factorii psihologici individuali constituie motivul declanşării simptomelor intestinale. Când interpretăm rezultatele obţinute de diverse studii este necesar să apreciem faptul că frecvenţele citate ale tulburărilor psihologice sunt limitate doar la nivelul pacienţilor cu sindrom de colon iritabil care au apelat deja la un medic. Mulţi dintre cei care au un asemenea sindrom nu au fost niciodată la doctor. Reiese, aşadar, că psihopatologia asociată cu sindromul de colon iritabil poate fi de două tipuri: cea care este o caracteristică a bolii în sine şi cea care-l determină pe pacient să solicite ajutorul doctorului.

Cum se poate trata Sindromul de Colon Iritabil

Exista 2 variante de tratare a sindromului de colin iritabil :

1) Abordarea psihiatrica (medicamentoasa) prin administrarea de antidepresive, antidepresive triciclice, inhibitori selectivi ai recapatarii serotoninei;

2) Abordarea psihoterapeutica (interventia psihologica prin psihoterapie) : terapie cognitiv comportamentala, hipnoterapia.

Rezumat

Se consideră că sindromul de colon iritabil este rezultatul unei varietăţi de factori biologici şi psihosociali
Sindromul de colon iritabil nu este un diagnostic prin excludere de obicei, poate fi stabilit un diagnostic pozitiv
Adesea, tratamentul medical obişnuit este foarte nesatisfăcător factorii psihologici trebuie trataţi în cazurile în care se apreciază că au o pondere semnificativă
O ameliorare considerabilă a simptomelor poate fi obţinută în urma utilizării antidepresivelor triciclice şi a unor inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei
Eficienţa terapiei cognitiv-comportamentale este susţinută de tot mai multe date
Hipnoterapia direcţionată la nivelul intestinului este un tratament eficient, adecvat în special pentru pacienţii mai sever afectaţi, care ar putea necesita trimitere la centre specializate (sursa bmj.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *