Personalitatea

Personalitatea este definită ca o configurație unică, relativ stabilă de însușiri psihice care sunt definitorii pentru o persoană și îi conferă individualitatea.

Multi se intreaba, printre care si tu, ce inseamna conceptul de ‘personalitate’ : cum se formeaza, de ce difera de la om la om, ramane sau nu aceeasi de-a lungul vietii, se poate un om sau nu schimba.

Printre nenumaratele teorii ale psihologiei, ne oprim astazi asupra teoriei unui psiholog din Statele Unite ale Americii, care face putina lumina in aceasta directie.

Personalitatea este definită ca o configurație unică, relativ stabilă de însușiri psihice care sunt definitorii pentru o persoană și îi conferă individualitatea.

Raymond B. Cattell (1905-1998) profesor la universitatile din Massachusetts, apoi la Harvard, Illinois, este unul din cei mai prolifici psihologi ai secolului trecut.

Cercetând personalitatea, Cattell a evidențiat 6 stadii pe care aceasta le traversează:

(1) Mica copilărie, până la 6 ani, considerată o perioadă de formare majoră a personalității (formarea deprinderilor bazale, structurarea atitudinilor sociale primare, stabilitatea și forța eului și supraeului, sentimentul de securitate / insecuritate, atitudinea față de autoritate și posibila tendință spre nevrotism);

(2) Copilăria, până la 14 ani, perioada de consolidare, începutul emancipării și independenței față de părinți, tendința de a se identifica cu cei din jur;

(3) Adolescența, până la 23 de ani, cea mai plină de stres și probleme subiective cu transformări ale trăsăturilor de personalitate – unele dispar, altele apar;

(4) Maturitatea, 23 – 50 ani, perioada productivă, personalitatea tinde să devină stabilizată; (4) Maturitatea târzie– include schimbări și adaptări în personalitate ca răspuns la cele fizice, sociale, psihologice;

(5) Bătrânețea, include problematica adaptării la o serie de pierderi, obișnuința cu singuratatea și lipsa securității personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *