Tulburarea de personalitate narcisica se descrie acum in DSM-IV-TR ca:
„Un patern marcant de grandiozitate in fantezii sau in comportament, nevoia de admiratie, lipsa de empatie, incepand cu perioada adulta timpurie si prezenta intr-o varietate de contexte, dupa cum este indicat in cinci (sau mai multe) din urmatoarele:

1. Are un simt grandios al importantei sale (de exemplu, exagereaza realizarile si talentele, se asteapta sa fie recunoscut ca superior)
2. Este preocupat cu fantezii de succes nelimitat, putere, stralucire, frumusete sau iubire ideala
3. Crede ca el este „special” si unic si nu poate fi inteles sau asociat decat cu alti oameni (sau institutii) speciale
4. Pretinde admiratie excesiva
5. Are sentimentul ca totul i se cuvine, adica are asteptari nerealiste cu privire la un tratament deosebit de favorabil sau intelegere imediata a asteptarilor lui/ei
6. Este un exploatator al celorlalti, adica profita de pe urma celorlalti pentru a-si atinge obiectivele
7. Lipsa de empatie. Nu doreste sa recunoasca sau sa se identifice cu sentimentele si nevoile celorlalti
8. Este adesea invidios pe ceilalti sau crede ca ceilalti sunt invidiosi pe el/ea
9. Arata comportamente sau atitudini arogante, trufase” (DSM-IV-TR, 2000, p. 717)

Narcisicii sunt foarte activi dar de fapt ei activeaza un sine fals, grandios, nu un sine real. Ei actioneaza ca si cum ar fi perfecti si nu au nici o problema. Nu vor sa aiba de-a face cu sentimentele de vulnerabilitate. Sunt blocati din punct de vedere al dezvoltarii.

Confrom cu Masterson (1993) narcisicii pot fi impartiti in „exhibitionisti” si „retrasi”.

– Narcisicii exhibitionisti – vor avea in permanenta o aparare sub forma unui fals sine grandios si doresc ca ceilalti sa fie audienta lor admirativa.

– Narcisicii retrasi – vor vedea o alta persoana ca speciala si unica si vor dori sa se scalde in gloria lor. Narcisicii retrasi incep prin a fi narcisici exhibitionisti, dar vor fi raniti adanc de un parinte gelos sau de un alt individ si intra „in retragere” pentru a preveni alte viitoare rani. Cel mai adesea aceasta apare pentru ca unul dintre parinti a fost un narcisic exhibitionist si celalalt un narcisic retras. Initial copilul a fost tratat ca fiind special si unic pana cand parintele care era narcisic retras a devenit gelos si „l-a pus pe copil la locul lui”. Copilul a invatat ca poate fi in continuare special prin relationarea cu parintele care era narcisic exhibitionist. In viata de mai tarziu, persoana cauta indivizi speciali, unici, cu care el poate fi in legatura si astfel sa se simta special pentru ca este asociat cu acesti indivizi.
.
Semne de narcisism:
• Ingrijorare pentru sine
• Furie cand ceilalti nu se adapteaza prioritatilor lui
• Dificultati in reglarea stimei de sine (credit : la-psiholog.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *