Neexprimarea Sentimentelor

De cele mai multe ori, psihicul uman alege ca si aparare sa nu exprime sentimentele care sunt mult prea tulburatoare, persoana in cauza nereusind sa faca fata unui afect prea puternic.

Aceste sentimente (afecte) puternice sunt trimise din constient in inconstient prin diferite metode de aparare, care sunt adaptative, de coping. Fie negi sentimentele respective create de anumite situatii traumatizante de viata, fie le refulezi, fie lipsesti o anumita situatie de viata de sentimente, fie folosesti umorul, fie alegi sa dormi.

Fiecare dintre noi alegem un anumit mecanism de aparare psihic pentru a trece peste situatii reale de viata, si de cele mai multe ori aceste mecanisme sunt in folosul nostru, problema e atunci cand folosim in exces anumite aparari care sunt primitive, cum este retragerea extrema si refuzam a infruntam realitatea.

Refuzand sa infrunti realitatea si adevaratele tale afecte la nesfarsit poate avea ca si consecinta aparitia unor tulburari psihice de ordin emotional sau isi poate face aparitia chiar somatizarea, pot aparea probleme de ordin FIZIC, cum ar fi : astmul, enurezisul, ticurile, alergiile, psoriazisul, dermatitele, gastrita, ulcerul, colonul iritabil, migrenele, hepatita de tip A, diabetul zaharat, obezitatea, anorexia, nevroza cardiaca, dar si hipertensiunea.

Cea mai buna solutie este sa nu fugi de sentimentele tale, sa nu-ti fie rusine daca simti tristete, furie, dezamagire, si sa iti permiti sa simti indiferent ce vine din interiorul tau, pentru ca sentimentul exprimat are viata scurta, se va consuma in cele din urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *